Extra sfeer in huis creëer je door wat aan versieringen te doen. Uiteraard zijn deze te koop, maar zelf maken is natuurlijk hartstikke leuk! Op deze en de volgende pagina’s kun je van allerlei ideeën opdoen voor een creatief en vrolijk Pasen!…
pagina 1  pagina 2
 

almpaasstok

Benodigdheden: 
  Twee stokken
  Houtlijm/spijker
  Lint
  Buxestakjes
  Pinda’s, eitjes, snoepjes enz.
  Broodhaantje

Maak twee stokken aan elkaar in de vorm van een kruis. Bevestig de stokken met houtlijm en een spijker aan elkaar. Omwikkel het kruis dan met kleurige linten en kleurig papier. Het liefst ook met groene buxestakjes (dat is het traditionele paasgroen) of dennentakjes. Dit groen staat voor de overwinning van het leven op de dood.  Versier het geheel met een ronde krans  of en slinger met snoepjes, rozijntjes, pinda’s en eitjes. Zo’n krans verwijst naar de kringloop van het jaar. En een ei is het symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid. Ook kan je fruit in de tak hangen. Bovenop het kruis prik je een broodhaantje. Zo’n haantje kan je bij de bakker kopen, maar zelf bakken is natuurlijk veel leuker.
Wat betekent die haan op de palmpaasstok nu zul jij je afvragen. Een haan kraait als de zon opkomt, bij het begin van een nieuwe dag. Zo is de haan een teken van waakzaamheid en ook van inkeer, vergeving en nieuw begin. Daarom staat de haan ook vaak op de kerktoren. Een haan herinnert ook aan het lijden van Jezus. Misschien ken je het verhaal wel van de haan die drie maal kraait nadat Petrus drie maal heeft gezegd dat hij Jezus niet kent.

Nieuwe dag, nieuwe lente, nieuwe hoed!

Als het Pasen is, en de lente haar intrede doet, zie buiten van alles veranderen. De bomen krijgen weer nieuwe blaadjes en de krokusjes en hyacinten verschijnen weer. Kortom, de natuur trekt weer haar nieuwe jasje aan. Voor veel mensen is het begin van de lente een reden om nieuwe kleren te kopen. Het dragen van drie nieuwe kledingstukken schijnt dan ook geluk te brengen. Daar hoort natuurlijk ook de hoed bij. De paashoed is ooit begonnen als een  krans van bloemen en bladeren. Deze ronde krans stond voor de ronde zon en haar kringloop, die uiteindelijk weer bij een nieuwe lente arriveerde. Lijkt het jou leuk om ook zo’n mooie hoed te maken, dan hebben we hier alvast een paar ideetjes voor je.

oorntjeshoed

Wat heb je nodig:
 Een groot stuk papier
 Stiften, kleurpotloden, stikkers
 Plakband of nietjes
 Schaar
 Een stuk elastiek of lint

Als eerst ga je het stuk papier mooi versieren. Maak er een mooie tekening op, plak er stikkers op of andere plaatjes. Deze kun je halen uit een tijdschrift. Je kunt erop plakken wat je wilt. Denk eens aan een leuk gekleurd lint. Je kunt er nu een hoed van maken door het papier te vouwen in de vorm van een hoorntje. Precies de vorm van een ijsje. Deze plak of niet je stevig vast. Je moet nog wel even de onderkant recht afknippen. Als laatst bevestig je een stuk elastiek of lint aan beide kanten van de hoed dan blijft hij stevig op je hoofd zitten.

tro-paashoed

Wat heb je nodig:
Strohoed
Plastic bloemen, lint
Lijm
Elastiek of lint

Haal ergens een strohoed vandaan. Als je geen hoed hebt kun je hem vast wel ergens kopen. Versier deze hoed zo mooi mogelijk met bloemen, stukjes lint, strikjes en alles dat je maar leuk vindt. Bevestig dit alles goed met lijm. Tenslotte bevestig je een stuk lint aan beide zijde van de hoed en klaar is Kees!