almzondag
Volgens het Christelijk geloof is het de zondag voor Pasen Palmzondag. Op deze dag wordt de grote schoonmaak gehouden, alles moet namelijk voor Pasen op zijn 'paasbest' zijn. Ook trekken kinderen al vanaf de 17e eeuw op palmzondag met een palmstok steden en dorpen in. Een palmstok is een kruis of stok die versierd is met vruchten, snoepgoed, suikereitjes en bovenop een broodhaantje. De kinderen zingen liedjes en brengen paaseitjes of andere kleine cadeautjes langs bij bejaarden. Hiervoor krijgen ze meestal iets lekkers of geld terug. In de kerk wordt op palmzondag de hoogmis gevierd. Tijdens de hoogmis gaan geestelijken in de kerk in een plechtige optocht de kerk uit. Tijdens het zingen van lied voor Jezus sluiten ze de deuren. Dan klopt de subdiaken (een van de geestelijken) op de deuren met de stok van het processiekruis met daarop een palmtak. De koster opent de deuren en de geestelijken gaan de kerk weer in.

itte Donderdag
De donderdag voor Pasen is de dag van het Laatste Avondmaal. Tijdens het avondmaal voorspelde Jezus zijn twaalf discipelen dat hij verraden zou worden door Judas. De paus spreekt op deze dag zijn urbi et orbi uit, boetelingen worden weer tot de kerk toegelaten en gevangen krijgen kwijtschelding van hun straf. Vanaf dat moment tot Paaszondag blijven de kerkklokken stil. In de Katholieke kerk wordt het kruis met een wit doek afgedekt. 

oede Vrijdag
Op goede vrijdag herdenken de christenen het lijden van Jezus en zijn opoffering voor de mensheid. Op deze dag wordt er streng gevast en verzamelt men zich om drie uur in de kerk.

aaszaterdag
Op Paaszaterdag (stille of heilige zaterdag) om 12 uur 's middags eindigt de (40 dagen lange) vastenperiode, die begonnen is op aswoensdag, de dag na carnaval. Christenen herdenken dan de wederopstanding van Jezus. Eeuwenlang konden mensen op paaszaterdag wijwater krijgen. Met dit wijwater werden de huizen die op palmzondag schoongemaakt waren, gezegend. Meestal was het wijwater gratis, maar soms gaf men in ruil hiervoor gekookte eieren die aan de armen konden worden uitgedeeld.

aaszondag
Voor veel gezinnen begint paaszondag met het verstoppen en zoeken van paaseieren. Daarna wordt er een uitgebreid paasontbijt gehouden, waarbij veel eiergerechten en een paasstol gegeten worden.