asen in verre oorden
Laten wij bij onze Duitse buren beginnen. Traditionele parades en festiviteiten maken de Duitse paasviering een vrolijke aangelegenheid. Vrienden geven elkaar beschilderde eieren, vaak met een traditioneel plaatselijk ontwerp. Sommige van deze ontwerpen bestaan al generaties.
In Italië viert men “La Pasqua” ook met parades. Net als de Duitse eischilderingen, zijn veel van deze parades al eeuwen oud. Geroosterd lam met artisjokken is een populair feestmaal.

De Fransen mogen graag hun kinderen om de tuin leiden. De bellen van de kerken worden van Goede Vrijdag tot 1e paasdag niet geluid. Ouders vertellen hun kinderen dat de bellen naar Rome gevlogen zijn. Zondagmorgen gaan de kinderen de straat op om de bellen te zien terugvliegen. Terwijl de kinderen wolkjes kijken, verstoppen hun ouders eieren.

In Zweden nemen heksen een centrale rol bij de paasviering. Het is een oud Zweeds geloof dat heksen rond Pasen extra actief zijn. De dag voor Goede vrijdag zouden ze zelfs naar een plek genaamd “Blåkulla” gaan om bij de duivel te zijn. 
Heden ten dage gaan kinderen als heks verkleed bij de huizen langs. Ze laten er een briefje achter in de hoop er een financiële blijk van waardering voor te krijgen. Verder zijn paasvuren, vuurwerk en eieren rollen populaire activiteiten. Zo rond 1870 schijnt eieren rollen bij het witte huis in Amerika te zijn geïntroduceerd. 
De jonge familieleden van president Andrew Johnson werden bekend door hun eierspel. Buiten de hekken van het witte huis bleek het eieren rollen een soort volkssport. Iets wat, door de toenemende belangstelling, in 1876 tot het vertrappen van het gazon rond Capitol Hill leidde.

De volgende stop op onze reis is Mexico. De eerder besproken heksen, vliegende bellen en rollende eieren verbleken nogal bij de manier waarop de Mexicanen Pasen vieren. Er wordt gegeten, er wordt gefeest en……. er worden toneelstukken opgevoerd. Deze toneelstukken vertellen het verhaal van Pasen. Echte acteurs (gekozen uit de plaatselijke bevolking) beelden de bijbelse figuren uit. Sommigen gaan zelfs zover dat ze zich laten kruisigen. Voor een onvergetelijk Pasen is Mexico ongetwijfeld de plaats om te zijn!

Ten slotte kijken we even naar de Karpaten, in Rusland. Zij geven met Pasen paasbrood, eieren en meer etenswaren aan hun kerk. Op paaszondag worden dit allemaal in de kerk opgegeten, samen met andere kerkgangers. Dit wordt door alle Karpaten over de hele wereld gedaan. In sommige dorpen wordt op paaszondag ’s middags het spel “Pohrebenije Kostrubon'ka”, dit spel is een oud ritueel waarin het afscheid van de winter en de begroeting van de lente uitgebeeld wordt. Ook spelen jongens vaak een spel, waarbij ze met gekleurde eieren, “Cokatisja”, moeten rollen en gooien. Als een ei breekt, wordt de eierschaal in een rivier gegooid. Dit zou de eenden en ganzen vruchtbaar maken. 
Daarnaast wordt er veel viool en accordeon gespeeld op straat. Op paasmaandag, tweede paasdag, gooien de jongens water naar de meisjes, ze roepen hierbij “Christos Voskres!” Dit betekent: “Christus is opgestaan!” De meisjes roepen dan terug “Voistinu Voskres!”, “Hij is inderdaad opgestaan!” De dag hierna is het “polivnja”, de meisjes mogen dat wraak nemen op de jongens die hun nat hebben gegooid. En aan het eind van deze dag is het weer afgelopen en kan iedereen weer een jaar wachten voor het weer Pasen is.