Tarte tatin (minimaal 8 stukken)
 
1 pak appeltaartmix
150g boter
1 ei
750g stevige appels
1 el calvados of cognac
150g suiker
75g boter
2 dl crème fraîche
25g geschaafde amandelen
lage taartvorm Ø24 cm
 
Roer de boter zacht en voeg de appeltaartmix en het losgeklopt ei toe. Kneed van het geheel een samenhangend deeg. Vet de bakvorm dik in. Verwarm de oven voor op hete lucht 170ºC, conventioneel op 190ºC. Schil de appels, boor de klokhuizen eruit en snijd het vruchtvlees in 4 parten. Bestrooi de bodem van de bakvorm met de helft van de suiker. Leg de appelparten met de bolle kanten naar beneden op de suiker. Besprenkel de appel met calvados of cognac en strooi de rest van de suiker erover. Verdeel de boter in vlokjes over de appelparten. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van circa Ø30 cm. Bedek de appels met de deeglap en stop het deeg goed tussen de appels en de rand van de vorm. Bak de taart 15 min in het midden van de oven. Zet de oven daarna nog 15 min op de hoogste stand, zodat de suiker kan karameliseren. Steek de taart daarna van de zijkant los. Laat het gebak iets afkoelen. Leg een schaal omgekeerd op de vorm en keer beiden. Serveer de taart met licht geklopte crème fraîche. Strooi de geschaafde amandelen erover.